Handicapkommittén informerar!
Du har fått en ny handicap!
Den 1 mars 2020 infördes det nya världshandicapsystemet i Sverige och du har fått en ny exakt handicap. Den kan vara samma, högre eller lägre än din tidigare handicap. Du ser den när du loggar in i Min Golf.
Nedan är svar på några frågor du kan tänkas ha om det nya handicapsystemet.
”Vad behöver jag göra nu?”
Handicapregler skiljer sig mot golfregler på det sättet att alla beräkningar sker i Golfens IT-system. Du behöver därför inte lära dig alla detaljer. När du ska spela gör du bara precis som tidigare: Kolla din spelhandicap i slopetabellen, spela enligt golfreglerna och göra ditt bästa.
Registrera sedan resultatet – bra som dåligt – i Min Golf eller via någon av de digitala scorekortsappar som är kopplade till Min Golf, till exempel Golf GameBook. Om ronden påverkade din handicap uppdateras den automatiskt i Min Golf.
”Vad är nytt?”
Världshandicapen baseras på ett genomsnitt av upp till åtta av dina 20 senast registrerade handicapronder. Handicap går från 54 till plushandicap och den tidigare spärren för höjning över 36 är borttagen.
Det finns inga handicapgrupper och alla golfare kan registrera ronder från 9 hål och uppåt, så länge du spelat enligt golfreglerna och utifrån reglerna för poängbogey, slagtävling eller maxantal slag (slaggolf). Det gäller både tävlingsronder och sällskapsronder.
När du registrerar ronden i Min Golf kan du välja att fylla i din bruttoscore hål för hål. Vill du hellre fylla i ditt poängbogeyresultat går det fortfarande bra.
”Var kan jag få reda på mer?”
Du kan läsa fakta och få svar på vanliga frågor på Svenska Golfförbundets hemsida golf.se/handicap. De har också en kostnadsfri onlineutbildning där du kan lära dig grunderna och fördjupa dig i världshandicapsystemet.
”Jag tycker min nya handicap verkar fel, vad gör jag?”
Din nya världshandicap baserar sig på ett genomsnitt av de bästa handicapronder du registrerat i Min Golf. Om du exempelvis mest registrerat bra ronder, kan du ha fått en stor sänkning jämfört med din tidigare handicap.
Bästa tipset är då att fortsätta spela och registrera alla dina handicapronder, bra som dåliga. Då kommer din handicap snart att bli korrekt utifrån din aktuella spelstandard och du får den handicap du ska ha enligt världshandicapsystemet.
Upplever du att det blivit en väldigt stor skillnad mellan din nya världshandicap och din tidigare handicap, kontakta klubbens handicapkommitté så ska vi titta igenom din handicaphistorik och se om det kan ha blivit något fel vid övergången. Se kontaktuppgifter nedan.
”Mina utlandsronder räknades inte med i övergången, varför?”
Anledningen till att utlandsronder inte räknades med i övergången är det krävdes korrekta värden för course rating (CR), slope och par för att räkna ut handicapresultat för en rond.
Dessa värden har du som spelare själv fört in i Min Golf. De allra flesta har dock låtit en snitt-CR och en snittslope gälla, samt inte angivit par. De går då inte att säkerställa att värdena är korrekta. Ronderna blir därför ogiltiga som världshandicaprond.
Har du spelat många utlandsronder och tycker att din nya världshandicap har blivit fel på grund av att de inte är medräknade, kontakta klubbens handicapkommitté så ska vi titta igenom din handicaphistorik och se om det behövs göras en justering.
”Räknas nya utlandsronder med i världshandicapen?”
Ja, nu när världshandicapen väl är igång kan du registrera ronder från hela världen och de kommer att räknas med i beräkningen av din världshandicap.
Du måste då vara noga med att föra in rätt course rating, slope och par från den bana och tee du spelade. Det hittar du ofta på scorekortet eller på klubbens hemsida.
”Varför höjdes jag efter en bra rond?”
Det här är något du troligen kommer att uppleva när du börjar registrera ronder i det nya världshandicapsystemet, som inte kunde hända i det tidigare systemet.
Anledningen är att världshandicapen är ett snittsystem som tittar på dina 20 senaste ronder. Det handlar därför inte bara om den nya ronden du just registrerat utan också ronden som ”föll bort” och blev din 21:a rond.
Om den som föll bort var ännu bättre än den som tillkom, var ditt tidigare snitt något lägre än det du får med den nyregistrerade ronden. Ett lägre snitt innebär en lägre exakt handicap. Därmed kan du alltså höjas om din senast registrerade rond är sämre än den som föll bort – även om du spelade bra.
Handicapkommittén på Forsbacka GK består av Per Svenhage klubbstyrelsens ordförande och Per-Olof Bengtsson distriktsdomare. Kommitténs huvudsakliga uppgift är att se till att klubbens medlemmar har ett rättvisande handicap. Kommittén kan besluta om höjning eller sänkning av handicap då man anser det befogat.
Om man anser sig berättigad till en höjning eller sänkning av sitt handicap utöver normalt justeringsförfarande via tävling och/eller sällskapsronder har man alltid möjligheten att kontakta handicapkommittén.