Natursköna Forsbacka GK

Forsbacka Golfklubb är en medlemsstyrd ideell idrottsförening bildad 1969.

Banan, som stod färdig 1972, är en naturskön golfbana ritad av Nils Sköld.
Under sommarmånaderna är det ca 850 medlemmar och 6000 gäster som besöker den naturskönt belägna banan.

Sex heltidsanställda och upp till 20 personer har sin inkomst från Forsbacka under säsong.

Här finns hotell, shop, restaurang, golfbana och kulturbyggnader från 1700 och 1800-talet.
Golfanläggningen rankas som en av Sveriges bästa och den ligger på en mycket vacker plats, som fått smeknamnet Den Dalsländska skönheten.

Från Järnbruk till Golfbana

Under 1600-1700-talet anlades flera järnbruk i både Värmland och Dalsland. Forsbacka var ett av dessa och anledningen var att här fanns god tillgång till ved och kol. Dessutom låg det i närheten till Åmål som hade en bra hamn dit man kunde skeppa in råvaror från Bergslagens järngruvor och skeppa ut det färdigsmidda järnet.

Drygt 300 år har gått sedan järnbruket startade. Forsbacka hade sin storhetstid under mitten av 1800-talet då lancashiresmidet införts. Då var det Dalslands största och bästa arbetsplats och hade både egen skola och krog.

I slutet av 1800 talet blev det dåliga tider i världen. Människor flydde till Amerika och efterfrågan på smidesjärn tog plötsligt slut. Forsbacka gick in i en 100-årig dvala.
Först när Golfklubbens anfader Lars Bäcker kom förbi och väckte den ur sin Törnrosasömn, blev det liv igen i det gamla Järnbruket.
Forsbacka förvandlades, med hjälp av AMS och många frivilliga, till golfbana.
60.000 granplantor togs bort och marken återfick, precis som i sagan, sin blomstrande grönska och det välförtjänta smeknamnet Den Dalsländska skönheten